2x5000Ft < 0Ft!!!

 

Pár hete elmentünk Százhalombattára. Indulás előtt a naviban gondosan átállítottam, hogy ne csak a fizetős utakat, de az autópályákat is kerülje el. Az út így 10 perccel tovább tartott, mert az M0-t és M6-ot el kellett kerülni. Nagyon szuper.

Most hétvégén Jászberénybe mentünk, és fogalmam sincs, hogy éppen fizetős volt-e az út, amin mentünk, mert ugyan az M3 bevezető szakaszát érintettük, de a 80-as táblán kívűl mást nem láttam. Amikor gyanús lett, hogy na, mostantól tényleg autópályának minősül az út, akkor lehajtottam, mentünk kerülő úton.

Mikor megérkeztünk, elkezdtem böngészni az elérhető hivatalos információs oldalakat, amik egymásra mutogattak, hogy a másikon van minden, persze értelmes összefoglaló sehol sem volt. Találtam térképet, ami februártól érvényes, olyat nem, ami január végén. Zseniális. Találtam viszont egy cikket, hogy megyehatár utáni első lehajtóig érvényes a megyei autópálya matrica. Ez nekünk azért lenne jó, mert Hatvanig tudnánk azon menni, ha már egyszer fizetünk érte. De persze ez csak februártól van így…

Gondoltam, felhívom az éjjel-nappali ügyfélszolgálatot, hogy wtf:
– Ha most van egy pest megyei matricám, akkor azzal Hatvanig használhatom az autópályát?
– Holnaptól igen, de csak akkor, ha a […] számú csomópontnál hajt fel, mivel Hatvannál két felhajtó is van, és a másikra nem érvényes. Ma még vennie kell egy heves megyei matricát is, bármelyiken hajt fel.
– Uh, hát sajnos se kilóméter szelvényeket, se csomópont sorszámokat nem tudok fejből. Ki van ez valahol írva, hogy melyik matrica kell az adott felhajtónál?
– Nincs, de ha internet közelben van, akkor ott megkeresheti.
(Hát kösz, bazdmeg, majd veszek egy külön tabletet a kocsiba, ami az éppen aktuális jogszabályváltozásokat mutatja, hogy figyelhessem vezetés közben, hogy fizetős lett-e a következő kanyarig a kátyútenger alattam…)
– Ühüm, értem… Ééés van egy másik kérdésem is. Ugye ha januárban matrica nélkül hajtok fel egy szakaszra, akkor februárban büntetés nélkül vehetek utólag matricát, ami oda kell. Ha én még ma, azaz január utolsó napján felmegyek Hatvannál az M3-ra, akkor ugye nincs érvényes matricám, de februárban már érvényes lesz oda is az, ami most van. Ilyenkor mi történik?
– Ne hajtson fel Hatvannál.
– Hát ez zseniális, viszont hallásra!

   
 

Lego

 

Összeszedtem, hogy milyen készletek kallódnak itthon/otthon, csak ha kell egy alkatrész, akkor tudjam, hogy van-e esély rá, hogy előkerül:

  • Mindstorms EV3 (31313)
  • Pneumatic Log Loader (8443)
  • Front End Loader (8235)
  • Multi Functional Starter Set (8032) – Ádámé
  • 9V Motor Set (8720) – ebből van egy Ádámnak is
  • Basic Building Set (525) – ebből is van egy Ádámnak is, ez volt az első készletünk
  • Extra Bricks Red (830 vagy 800-2)
  • Extra Bricks Blue (832 vagy 801-2) – Ádámé
  • Hook & Ladder (6340) – Ádámé
  • Regular and Transparent Bricks (4119) – Bálinté
   
 

Raspberry Pi – i386 benchmark

 

Előző tesztet folytatva ezek az eredmények születtek x86 alkalmazások futtatásakor a Raspberry Pi-n:

Language Qemu AVG Ratio
C++ (g++ 4.8.2) 1.1.2 6 080 ms 5,98x
C++ (g++ 4.8.2) 2.1.2 7 240 ms 7,12x
REALbasic 2008r5 1.1.2 954 929 ms 938,97x
REALbasic 2008r5 2.1.2 1 180 751 ms 1 161,01x
Real Studio 2012r2.1 1.1.2 1 519 809 ms 1 494,40x

Read the rest of this entry »

   
 

Raspberry Pi – binary heap benchmark

 
Lang, env. 1st run 2nd run 3rd run AVG Ratio
PHP 5.4.4 205 554 ms 194 159 ms 179 753 ms 193 155 ms 189,99x
Python 2.7.3 200 830 ms 191 170 ms 193 650 ms 195 217 ms 192,02x
Python 3.2.3 410 520 ms 396 540 ms 395 160 ms 400 740 ms 394,17x
Java 1.8.0-ea 2 378 ms 2 362 ms 2 391 ms 2 377 ms 2,34x
C++ (G++ 4.6.3) 1 020 ms 1 020 ms 1 010 ms 1 017 ms 1,00x

Read the rest of this entry »

   
 

Licenszek

 

Egyszer megtaláltam, később órákig kerestem, most megint előkerült:

http://www.tldrlegal.com/

Nagyon hasznos kis oldal, percek alatt át lehet nézni a licenszeket, hogy melyik az, amivel megéri egyáltalán foglalkozni, és részletesen áttanulmányozni.

   
 

Egyetemi élet

 

1 ALAP paradicsomos
1 bacon
1 gomba
1 mozarella
1 olajbogyó
1 oregano
1 paradicsomkarika
1 tarja

   
 

Raspberry Pi + Camera module

 

Ami kell a működésre bíráshoz:
– Legutolsó hivatalos Raspbian Image az SD kártyán
– Minumum 128MB memória a GPU-nak (mem split)
– sudo apt-get update && apt-get dist-upgrade
– sudo raspi-update
– sudo adduser [username] video
– sudo reboot

   
 

Android kalandok – 05 – New round in…

 

Tegnap kaptam vissza a telefonomat a szervízből, pontosabban kaptam egy bontatlan új készüléket, amit töltöttem tegnap este óta, és most kezdtem beállítgatni.

Az alapbeállítások szerint a telefon képernyője kikapcsol, ha 15 másodpercig nem nyúlnak hozzá. Viszont a lock screen nem kapcsol be, hanem ha megnyomódik egy gomb rajta, akkor lehet tovább taperolni. Ez nagyon szuper, különösen, ha a valaki a zsebében hordja. Felveszi az asztalról, megnézi, beszél valakivel, közben kikapcsol a kijelző, ééééés… Zsebre rakja úgy, hogy egy gombnyomásra aktívvá válik a tapizásra a kijelző. Emlékeztem rá, hogy találtam egy beállítást erről a lock késleltetésről, és 30 percig kerestem google-el is, meg a menüben is, és nem találtam. Már azt hittem, hogy megkattanok, mikor végre beugrott valami. Átállítottam a lock mode-ot pin kódra, és erre megjelent ez a beállítás a menüben. WTF?!?!?!?!?! Bazdmeg… Kikapcsoltam a késletetést, és visszaraktam a motion lock-ot, mire megint eltűnt a keresett menüpont. Ezek után meredten néztem a kijelzőt, és számoltam a 15 sec-et, ami múlva ki is kapcsolt. Megnyomtam a Home gombot, és a lock screen fogadott. Fenomenális, működik, most is érvényes az a beállítás, amit nem tudok átkapcsolni. Egyszerűen zseniális…

De legalább most vissza tudom rá rakni a C.C.-s háttérképemet, ami már nagyon hiányzott az elmúlt közel egy teljes hónapban…

   
 

Android kalandok – 04 – Ennyi

 

Apu felhívott, hogy egy fél perccel korábban felhívtam. A zsebemben volt a telefon, lezárt képernyővel, pin kódos zárral. Miután letettük a telefont, megnéztem a híváslistámat, és kiderült, hogy ez a rakás szar felhívta a tűzoltókat is még reggel. Ez úgy érzem, bebizonyította kellőképpen, hogy ez egy használhatatlan trágya. Nem tudom, hogy ez most telefon vagy OS probléma-e, de valamivel baj van, az biztos.

Akku nélkül nincs vele baj

Akku nélkül nincs vele baj

   
 

Android kalandok – 03 – Lock screen

 

Elég hamar rátaláltam egy marha hasznos funkcióra: ha a lock screenre rányomom az ujjam, és közben forgatok egyet a telefonon, akkor egyből a fényképezőgéphez ugrik. Szuper! Ha fényképezőgép kell, akkor többnyire gyorsan, és ennél egyszerűbb módot találni az indítására elég nehéz (oké, egy dedikált hardveres gomb még egy fokkal jobb lenne talán, de igazából bőven jó így is). Ez a mozgással feloldás nekem még jobban is tetszik, mint az iOS féle, hogy felfelé kell húzni a lockscreent a kamerához.

Ellenben. Az Apple végiggondolta, hogy egy telefont a felhasználók egy nem elhanyagolható része a zsebében hord, ahol ugye az érintésérzékeny kijelző meg a user lába bizony interakcióba léphet egymással. Egy teljes képernyő szélességben végighúzni csak egy magasságban, csak egy irányban, merőlegesen a pakolászás jellemző irányára egy kb emberi ujj karakterisztikájával bíró dolgot nehezen lehet véletlenül reprodukálni. (A telefont ugye hosszában tartom a zsebemben, és keresztbe van az unlock.) Na most a Samsung Androidjában a Swipe az kb 1/3 képernyő szélességben már felold, bármely irányban, bármely kezdőpontra. Ezt elég könnyen reprodukálja az, hogy a combombnak dörzsölődik a zsebemben a lépcsőn felfele a telefon.

Sebaj, van megoldás: választhatok másik módot a képernyő feloldására. Mivel az a célom, hogy én gyorsan a telefonomhoz férjek, a pin kód, jelszó, lock pattern kiesik. Megnéztem a kamerával feloldást is, hogy hogyan ismer fel a telefon, és marha vicces játék, de azért inkább nem használnám, mert az utcán szemezgetni a telefonnal, hogy feltárulkozzon előttem, az valahogy már túl idétlen nekem. Találtam ellenben egy olyat, ami a kamera shortcut-hoz hasonlóan működik, Motion névre hallgat, és arról szól, hogy vízszintes (asztal síkjával párhuzamos) helyzetből függőlegesbe fordítom a telefont, miközben végig nyomom a képernyőt. Nagyon tetszik! Gyors és kényelmes, és még jópofa is. Egész nap nagyon örültem is neki, hogy milyen jó.
Aztán feltűnt, hogy csak rezeg a bejövő hívásnál, be van kapcsolva a mobil adatkapcsolat, meg el lett állítva a wifi is, valamint egyik ismerősömnek küldtem egy Facebook chat üzenetet. Ezt hogy? Hát úgy, hogy mivel ez a zárolás nem illetéktelen hozzáférés ellen véd, a képernyő tetejéről lecsúsztatható felület a lock screenen is lejön, szintén 1/3 képernyő szélességnyi mozgásra – elvégre azt az előbb leírtam, hogy milyen hatékony billentyűzár gyanánt, –  és ott remekül el lehet állítani mindent, sőt, vissza lehet onnan lépni a home screen-re, ahonnét meg bármit el lehet indítani. Miért kell elrontani az örömömet, komolyan?

Oké, én rühellem, de legyen akkor pötty összekötözgetős Pattern unlock. Ez már “low security” az eddigi “no security” helyett, szóval itt már nem is lehet azt az ablakot lehúzni. Háháá, remek! Le kell nyelni ugyan, hogy folyamatosan rajzolgatnom kell, de cserébe nem állítódik el mindenem.
A FASZT NEM!! Ugyanis ha egyszer már bekapcsolt a kijelző, akkor a bekapcsoló gomb hosszú lenyomására bejön egy menü, ahol át lehet váltani néma/rezgő/normál módra, ki lehet kapcsolni vagy újra lehet indítani a telefont, és a mobil adatkapcsolatot is lehet itt ki-be kapcsolni. Ha csak rezeg a telefon, amikor csörgésre volt állítva, az kicsit meglepő. Amikor el volt kussoltatva egy tárgyaláson, és megszólal, az kellemetlen. De amikor egy fizetős szolgáltatást lehet ki-be kapcsolni mindenféle felhasználóazonosítás nélkül, az kurva nagy biztonsági rés. És még azon ment a nyálverés, hogy a kóddal lezárt iPhone-on elő lehet hozni a régebbi fotókat is, ha valaki szarrá preparálta előtte, és jajj, micsoda hanyag módon van összerakva a biztonsági rendszere.

És akkor valaki jóhiszeműen tippelhetne, hogy ha “medium security” vagy “high security” opciót választunk, akkor megszűnik ez a baromság is. Én is ezt hittem. De nem. A qwerty billentyűzeten bekért 10 karakteres jelszót is simán megkerülhetem, és ki tudom kapcsolni bárki telefonját, vagy bekapcsolhatom a mobilnetet rajta, és ha nincs csomagja, vagy túlszámlázós, akkor ez bizony anyagi kárt jelent neki. Ez így már elég erősen kiverte nálam a biztosítékot, és az Androidos pályafutásom 3. napján (ha azt is beleszámoljuk, hogy éjjel 11-kor bekapcsoltam hétfőn) sikerült egy skáláról lelógó pontszámot elérnie az értékelésemben. Valahogy ennyire akasztott ki az is, amikor iOS 5 alatt akadt a zenelejátszás az iPodomon, csak a viszonyítás végett…

És ha már jelszó: a lock screenen egyetlen jelszó mező látható, benne villog a kurzor, hogy aktív a mező, de nincs billentyűzet, amin beírhatom a jelszavam. WTF?! Bele kell kattintani, hogy előjöjjön. Miért? Miért, bazdmeg, miért? És erre csak öcsém reakciója tudott még egy lapáttal rátenni: “ja, igen, az Android az ilyen”.