Raspberry Pi tápellátás

 

Nyáron olyan szépen ment a Pi, örültem is neki, hogy nálam stabilan megy, pedig rengetegen panaszkodtak, hogy náluk fagy. Nálam is volt, hogy fagyott, de volt egy bő hónap, amíg akadásmentesen futott, azóta viszont ezt nem sikerült előadnia. Először a firmware/kernel verziót okoltam, mivel azt csereberéltem közben, de gyanús, hogy nem azzal volt a gond.

Azt tudtam, hogy a Pi hajlamos a táp miatt fagyni, szóval utánanéztem, hogy hogyan lehet kideríteni, hogy ez okozza-e a problémát. Persze, a legegyszerűbb, ha az embernek van egy megbízható tápja, és rádugja, és ha azzal megy, akkor az előzővel volt a gond. Csak nekem itthon ez nem jött be, sőt, ha külön USB-s töltőre kötöttem a Pi-t, akkor el sem indult rendesen. Előszedtem egy műszert, és ennek a leírásnak a segítségével megmértem, mit kap. Van itthon egy ilyen töltő, állítólag 1000mA/5V, gyakorlatilag a Pi nem eszik 700mA-t (a méréshez mindent kihúztam belőle, még az SD kártyát is), és így mértem 3,8V-ot. Fenomenális, legalább megvan az ok, hogy miért nem tudtam ezzel elindítani a rendszert…

A nyáron írtam, hogy hogyan és mivel van összekötve a Pi-m. Most próba képpen lemértem, hogy mekkora tápot kap a hub-tól, ha szintén csak az az egy kábel van beledugva: 4,5V-ot. Határozottan szebb, mint a külön töltő, de még ez is kevés a stabil működéshez. Érdekes azonban, hogy amikor a hub-ot is (és a rendszer vinyót is) bekötöttem a Pi-re, akkor már 4,85-4,94V volt a feszültség. Úgy tűnik, a hub adatkábelén is jön visszafelé áram. 😀 Az egyetlen probléma, hogy időnként mintha leesett volna a feszültség egy kicsit.

A probléma az, hogy a Pi nagy része elmenne alacsonyabb feszültségen is, de a rajta lévő USB hub veszett kényes, és mivel azon keresztül van rákötve az integrált hálókártya, meg nálam a rendszerlemez is, annak a kiesése elég végzetes tud lenni. Gimiben láttam Marcellnél egy olyan külső vinyót, aminek egy Y USB kábele volt, és két portra csatlakozott a laptopon, hogy stabilabb/több tápot kapjon. Ezt úgy döntöttem, hogy megérné kipróbálni, de volt egy jobb ötletem is: mi lenne, ha beleraknék a kábelbe egy méretes kondenzátort? Ez ugyanis egy kisebb feszültségingadozást át tudna hidalni, és ez azt jelenti, hogy kisebb eséllyel hal el az USB vezérlő.

Mivel micro USB Y kábelt amúgy sem találtam a neten, a mini USB + adapter összeállítás pedig 3000Ft lett volna, nekiálltam házilag gányolni. Vettem két 60 centis micro USB kábelt, darabonként 350 Ft-ért, meg egy 22000µF/16V-os elektrolit kondenzátort kb. 650 Ft-ért, és nekiálltam összeforrasztani mindent mindennel.

A fehér és a zöld kábel az adatátvitelre szolgál, így azokat nem pucoltam meg, hanem inkább külön betekertem szigetelőszalaggal (khm, celluxszal, mert más nem volt). A fekete a negatív, a piros a pozitív, a csupasz réz pedig az árnyékolás/test/föld a fóliával és az opcionális huzalhálóval együtt (utóbbi ebben a kábelben pont nem volt, de a párjában – ami tök ugyanilyen címkével volt ellátva, és egyszerre vettem ezzel – igen). Ha valaki nekiáll legyártani magának egy ilyen csodát, akkor azt tanácsolom, hogy a képen láthatónál hosszabb részen vágja le a külső szigetelést, mert így elég macera volt a 3 kábelt összefogni és a kondi lábához igazgatni.

Miután a fekte és piros kábeleket összeforrasztottam a kondi lábaival is, valami ragasztómentes szilikon-szerű szalaggal betekergettem a forrasztásokat, nehogy rövidre zárja valami őket. Ezután egy gyors tesztelést végeztem a hubbal, amikor kihúztam a tápkábelét, akkor is világított még egy ideig a LED-je, hogy táp alatt van. Éljen, működik! Már csak valami strapabíróbb formára kellett varázsolni. Úgy döntöttem, hogy ha ragasztópisztollyal körbenyomom a forrasztásokat és a kábeleket, és kondi alját is hozzáragasztom ehhez az egészhez, az elég tartós lesz, szóval előállítottam ezt a csodát:

Engem a Darkwalker-re emlékeztet az UT3-ból, Ádámot az úszó gép-polipokra a Mátrixból. Egyébként Puffer Polipnak hívják.

Miután elkészült, bekötöttem, beraktam az egész Pi-t minden kiegészítőjével együtt a helyére, és bekapcsoltam, Azóta az elmúlt négy napban nem fagyott le, pedig mikor utoljára foglalkoztam vele, átlag fél naponta eljátszotta, szóval sikeresnek ítélem a küldetést.

   
There's no response yet to this post. You can leave yours at the bottom of the page. Pinging is currently not allowed.
 

Leave a Reply

 

You must be logged in to post a comment.